Tsuru no Ogaeshi・A darumadár ajándéka

Előadás japán nyelven, kivetítőn magyar felirattal.

Helyszín: AKG Színházterem

Időpont: 2022. június 01. 14:00

A színdarab keretét hagyományos mugen-nó dráma adja, ez az ún. “Álom-nó” a japán színjátszás legrégebbi műfajai közé tartozik (kb. 1200 éves). Az álom-nóban természetfeletti lények is szerepelnek, pl. Rókatündérek, szellemek, akik valamilyen tanulságot mondanak. Az előadásmód nagyon kötött, lassú mozdulatokkal teli, ezzel együtt szimbolikus jelentésű, ahogyan a szereplők az isteni szférából a közönséghez is megérkeznek. Az egyik legszebb nó-dráma, ami a színdarabunkat is ihlette, a 901-ben írt Takasago c. mű. Ebben egy idős házaspár énekel a Takasago nevű szent fenyő alatt a boldog és hosszú élet tartalmas eltöltéséről.

A mi színdarabunkban is egy idős házaspár egy szentélyhez érve darumadarak táncára lesz figyelmes, megkérdeznek egy helybélit, aki szállást kínál a történet elmondása előtt. Az utazókat elnyomja az álom, és egy fiatal férfi, valamint egy rejtélyes hölgy szerelmi története bontakozik ki szemeik előtt (A darumadár ajándéka c. népmese alapján színpadra írta a japán csoport).

Az előadás előtt/ után a nézők megnézhetik a japán csoport színdarabhoz kapcsolódó installációit, illetve fel lehet fedezni majd a darabhoz fűződően a fenyő, darumadár, vörös fonál jelentését is.

Az alábbi két kép Szentendrén készült, Chiharu Shiota kiállításán.

Az előadás képei